De normeringen van ergonomische bureaus

Bij ergonomische bureaustoelen wordt de laatste jaren steeds vaker gelet op de EN 1335 of de NPR 1813 normeringen. Maar wist je dat er ook voor bureaus afspraken en normeringen zijn? Hoewel een bureau kopen wellicht minder ingewikkeld is dan het afstemmen van een goede bureaustoel, is het een goed idee om deze normeringen in de gaten te houden bij het uitzoeken van een nieuw bureau. Uiteraard verschillen de eisen per type bureau. Op deze pagina lees je waar je op kunt letten bij het uitzoeken van een nieuwe, gezonde werkplek.

 

Wat zijn de verschillen tussen de NEN EN 527 en NPR 1813 normeringen?

Net als bij goede bureaustoelen zijn er voor ergonomische bureaus ook twee verschillende normeringen: de Europese NEN EN 527 normering (vanaf nu kortweg EN 527 genoemd) en de Nederlandse NPR 1813 normering. Ook in dit geval is de Nederlandse normering iets strenger dan de Europese normering vanwege de hogere gemiddelde lengte in Nederland, maar in veel gevallen zijn de normeringen nagenoeg gelijk. Bij Van Dooren Kantoormeubelen voldoen alle bureaus en tafels aan de Nederlandse normering. Goed om te weten: ook de Arbo hanteert bovenstaande normeringen!

 

Voor alle bureaus: de dikte van het blad

Beide normeringen beschrijven dat een werkblad aan de aanzitzijde maximaal 5 cm dik is en vanaf 50 cm van deze aanzitzijde tot maximaal 8 cm oploopt. De bureaus van Van Dooren Kantoormeubelen worden standaard geleverd met een werkblad van 25 mm dik, waardoor ze aan deze eis van de normering voldoen.

 

De hoogte van het bureau

Wat de vereiste hoogte van het bureau is, hangt af van het type bureau. In dit geval zijn beide normeringen gelijk, enkel bij de zit-sta bureaus is de NPR 1813 normering iets strenger vanwege de gemiddelde lengte van de Nederlander.

  • Vaste hoogte: het werkblad heeft een hoogte tussen de 74 en 76 cm.
  • Verstelbare bureaus: het werkblad is verstelbaar tussen de 65 en 85 cm.
  • Zit-sta bureaus: het werkblad is verstelbaar tussen de 65 en 130 cm.

Bij Van Dooren Kantoormeubelen voldoen alle verstelbare bureaus en bureaus met een vaste hoogte aan de genoemde eisen. Hetzelfde geldt voor de gangbare zit-sta bureaus, zoals de Ultradjust E2, de Ultradjust SMART bureaus en het voordelige Hola zit-sta bureau!

 

Is de NPR-1813 normering verplicht?

Wettelijk gezien is deze normering niet verplicht. Het kan echter wel zo zijn dat je werkgever hierop let bij de declaratie van je werkplek. Hoewel wij de waarde van de normering niet willen onderschatten, kan het zijn dat een bureau die niet voldoet aan een normering wel degelijk bij je past. Zo voldoet een bureau dat niet hoger gaat dan 120 cm officieel niet aan de normering, maar zal het voor ruim 80% van de Nederlanders meer dan voldoende zijn. En uiteindelijk is dat het belangrijkste!

 

Wil je meer weten over ergonomische bureaus?

Bij Van Dooren Kantoormeubelen helpen onze experts je graag met het vinden van een bureau dat bij je past. Kom gerust eens langs in de showroom om wat bureaus uit te proberen of neem contact met ons op voor advies op maat!