Ergonomische bureaus bij Van Dooren Kantoormeubelen

Wie op zoek is naar een nieuw bureau kan er niet meer omheen: ergonomie is erg belangrijk. Maar waar moet een ergonomisch bureau aan voldoen? En welk bureau past bij mij? Vooral die laatste vraag is in het geval van een gezonde werkplek erg belangrijk. Op deze pagina leggen we uit waar je op kunt letten bij het kiezen van een nieuw bureau en krijg je een beter beeld wat er het beste bij jou past.

Direct naar:

 

Waarom zou ik kiezen voor een ergonomisch bureau?

Ergonomie wil zeggen dat de omgeving of een gebruiksvoorwerp, in dit geval een bureau, zich aanpast aan de gebruiker in plaats van andersom. Het moet dus niet zo zijn dat jij op een andere manier moet gaan zitten om het bureau te gebruiken, maar dat het bureau aangepast kan worden aan jouw werkhoogte: het bureau past zich aan (of wordt aangepast aan) de gebruiker.

 

Zijn alleen zit-sta bureaus ergonomisch?

Nee, uit bovenstaande vuistregel zou het zomaar kunnen zijn dat een vast bureau voor jou de ideale hoogte heeft en daarmee als ergonomisch zou kunnen worden beschouwd! Toch adviseren we in vrijwel alle gevallen om te kiezen tussen een instelbaar bureau (deze kan ingesteld worden op een hoogte tussen 65 en 85 cm) of een zit-sta bureau. Deze zijn namelijk beter op de individuele gebruiker af te stellen.

 

Hoe maak ik de keuze tussen een instelbaar bureau of een zit-sta bureau?

Voor de keuze tussen een zit-sta bureau en een instelbaar bureau zijn er drie zaken van belang: het budget, wie het bureau gaan gebruiken en hoe je het bureau wilt gaan gebruiken.

Wie gaan het bureau gebruiken?
Bij het uitzoeken van een bureau is er een belangrijk verschil tussen een persoonlijke werkplek en een werkplek die door meerdere mensen gebruikt kan worden. Omdat een instelbare werkplek niet bij ieder gebruik van hoogte wordt veranderd, zijn deze vooral geschikt als persoonlijke werkplek. Zijn er meerdere mensen die gebruik gaan maken van het bureau, dan is een verstelbaar bureau (zit-sta bureau) een handigere keuze: zeker als het lengteverschil tussen de gebruikers groot kan zijn!

Hoe wil je het bureau gaan gebruiken?
Een factor die net zo belangrijk is, is hoe het bureau gebruikt zal gaan worden. Een instelbaar bureau komt vooral tot zijn recht als persoonlijke werkplek voor iemand die alleen zittend gaat werken of als meerdere mensen het voor kortere perioden gaan gebruiken. Gaan meerdere mensen er intensiever gebruik van maken of wil de gebruiker zowel zittend als staand kunnen werken, dan is een zit-sta bureau de beste keuze.

Wat is het budget?
Hoewel verstelbare bureaus steeds betaalbaarder zijn geworden, is een instelbaar bureau nog altijd een stuk goedkoper dan een zit-sta bureau. Ben je dus op zoek naar een snelle, simpele oplossing voor je werkplek, dan loont het om eens te kijken bij onze PINTA, TORO of NOW-series.

 

Hoe groot moet mijn bureau zijn?

Volgens de NPR 1813 normering dient een werkblad minimaal 80 cm diep te zijn (zeker wanneer er met een scherm gewerkt gaat worden) en 120 cm breed. Daarnaast is het vooral afhankelijk van de werkzaamheden waarvoor het bureau gebruikt gaat worden. Houdt echter ook rekening met de ruimte rond het bureau: een groot werkblad is fijn, maar er moet natuurlijk ook genoeg ruimte zijn voor een bureaustoel en, in sommige situaties, dat er rond het bureau gelopen kan worden. Bij Van Dooren Kantoormeubelen denken we graag mee over de opstelling in het kantoor en weten we wat de mogelijkheden zijn voor maatwerk. Neem gerust contact op voor professioneel advies op maat!

 

Ik heb een bureau die bij mij of bij ons past. Is mijn gezonde werkplek nu klaar?

Hoe vervelend het ook klinkt: een ergonomisch of gezond kantoor is zo sterk als de zwakste schakel. Een perfect bureau is ideaal, maar als je acht uur per dag blijft zitten op een slechte bureaustoel, dan kun je op den duur toch weer klachten krijgen. Zorg daarom dat alle kantoormeubelen van goede kwaliteit zijn. Neem daarom ook eens een kijkje bij onze bureaustoelen of neem een kijkje in onze showroom: we denken graag mee over wat het beste bij je werkplek past!