Ergonomische bureaustoelen

Hoorde jij in 2013 bij de 32,1% van de Nederlanders die meer dan 7,5 uur per dag zittend doorbracht? Dan is het goed om te weten dat een ergonomische bureaustoel rugklachten en andere veelvoorkomende ongemakken, die worden veroorzaakt door langdurig zitten, kan voorkomen. Op deze pagina leggen we uit waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een bureaustoel, hoe je een bureaustoel goed gebruikt binnen een ergonomisch kantoor en wat het verschil is tussen de Nederlandse NPR 1813 normering en de Europese EN 1335 normering. Ga je een nieuwe bureaustoel kopen? Laat je dan voorzien van professioneel advies en neem de tijd om een bureaustoel uit te proberen.

Direct naar:

 

Wat maakt een ergonomische bureaustoel een goede bureaustoel?

Vrijwel iedereen heeft wel eens een korte periode op een slechte zitting of in een ongemakkelijke houding gezeten. Dit kan al snel lichamelijke ongemakken veroorzaken, doordat je lichaam zich aan moet passen aan een zitplek die niet op jou is aangepast. Ergonomisch werken betekent dat hulpmiddelen die je gebruikt wel degelijk zijn afgestemd op de gebruiker, zodat deze optimaal kan functioneren. In het geval van een bureaustoel betekent dit dat de stoel zodanig is ingesteld dat je een goede houding aan kan nemen, je lichaam goed wordt ondersteund en spiergroepen worden ontlast. Ben je bijvoorbeeld lang, dan wil je een stoel die tot een grotere hoogte instelbaar is en dat de zitdiepte voldoende is.

Een slechte werkhouding kan leiden tot nek-, schouder- en rugklachten, variërend van spit en RSI-klachten tot hoofdpijn of een stijve nek. Bij het langdurig aanhouden van een slechte werkhouding kunnen tijdelijke klachten leiden tot chronische pijn en in extreme gevallen zelfs tot arbeidsongeschiktheid. Wacht daarom niet tot klachten zich voordoen, maar richt je werkplek direct gezond en ergonomisch in. Maar zorg er ook voor dat je weet hoe je ergonomisch stoel werkt: de ervaring leert dat veel mensen niet weten welke verstelbaarheidsopties hun stoel heeft of hoe ze hun stoel moeten instellen.

Gebruik de volgende tips bij het aannemen van een goede zithouding en het instellen van je ergonomische bureaustoel:

 • Steun met je schouders tegen de rugleuning, zodat je rechtop zit.
 • Zorg dat de lage steun of de lendesteun van de rugleuning net boven je riem tegen je onderrug zit; gebruik het gehele zitvlak.
 • Laat je ellebogen een hoek van 90 graden maken wanneer je deze op de armleggers rusten en zorg dat de armleggers dezelfde hoogte als het bureau hebben.
 • Zorg dat je knieën net wat lager zijn dan je heupen.
 • Houd je voeten plat op de grond, je knieën meer dan 5 cm van de zitting en je benen in een hoek van ongeveer 90 graden.
 • Plaats je beelscherm recht voor je gezicht op een armlengte afstand; zorg dat je niet meer dan 10 tot 20 graden naar beneden hoeft te kijken.

Het belangrijkste is echter om regelmatig in beweging te komen: probeer daarom elke 30 minuten te gaan staan, een stukje te lopen of zittend en staand werken af te wisselen. Dit zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor klachten worden voorkomen en mensen fitter en alerter blijven tijdens het werken. Daarnaast adviseren we in het geval van bestaande klachten altijd om contact op te nemen met je huisarts.

 

Wat is de EN 1335 normering en welke stoelen voldoen hier aan?

EN 1335 (ook wel bekend als NEN-EN 1335) is een Europese Norm waarin minimale afmetingen, veiligheidseisen en veiligheidsbeproevingen voor ergonomische bureaustoelen zijn opgenomen. Bij het vaststellen van deze norm is rekening gehouden met het feit dat mensen steeds meer en langer zittend werken, maar ook dat mensen met verschillende afmetingen andere wensen en benodigdheden hebben. Hierdoor weet je dat stoelen met deze normering passen in een gezonde werkomgeving.

De belangrijkste eisen waar een stoel aan moet voldoen zijn:

 • De zitdiepte is verstelbaar van 40 tot 42 cm (2 cm).
 • De armleggers zijn in hoogte en breedte verstelbaar.
 • De zithoogte is verstelbaar van 40 tot 51 cm.
 • De rugleuning heeft een hoogte van 22 cm.

Voor de gemiddelde Nederlander is een bureaustoel met EN 1335 normering voldoende om een goede werkhouding aan te nemen en ergonomisch te kunnen werken. Er is dan ook een groot aanbod aan stoelen die aan de Europese normering voldoen met een optie in vrijwel iedere prijsklasse.

Onze ergonomische bureaustoelen met de NEN-EN 1335 normering
 1. SITLIFE Bureaustoel VENUS
  SITLIFE Bureaustoel VENUS
  € 320,65 € 265,00
 2. SITLIFE Bureaustoel SALINA
  SITLIFE Bureaustoel SALINA
  € 434,39 € 359,00
 3. SITLIFE Bureaustoel METIS
  SITLIFE Bureaustoel METIS
  € 422,29 € 349,00
 4. SITLIFE Bureaustoel POLARIS
  SITLIFE Bureaustoel POLARIS
  € 410,19 € 339,00

 1. Bureaustoel JULIET
  Bureaustoel JULIET
  € 301,29 € 249,00
 2. Bureaustoel RHEA
  Bureaustoel RHEA
  € 385,99 € 319,00
 

Wat is de NPR 1813 normering en welke stoelen voldoen hier aan?

Nederlanders zijn gemiddeld gezien een stuk langer dan andere Europeanen, maar ook de spreiding, en dus het verschil in lengte tussen mensen, is in ons land een stuk groter. Dit betekent dat stoelen, maar ook bureaus, een groter bereik in afstelmogelijkheden nodig hebben om aan de wensen van de gebruiker te voldoen. Hiervoor is een extra Nederlandse Praktijk Richtlijn in het leven geroepen: de NPR 1813. Kantoorstoelen die aan deze strengere normering voldoen zijn geschikt voor 90 tot 99% van de Nederlandse beroepsbevolking.

De belangrijkste verschillen met bureaustoelen met een EN 1335 normering zijn:

 • De zitdiepte is verstelbaar van 38 tot 48 cm (10 cm).
 • De armleggers zijn ook in diepte verstelbaar, zijn in breedte in te stellen van 36 tot 51 cm en hebben een hoogtebereik van 20 tot 30 cm.
 • De zithoogte is verstelbaar van 40 tot 55 cm.
 • De rugleuning heeft een hoogte van 37 cm.

Ook bij Van Dooren Kantoormeubelen hebben we een ruim assortiment van bureaustoelen die voldoen aan de NPR 1813 normering. Bestel je bureaustoel online of neem in kijkje in onze showroom! Weet je na het lezen van deze informatie nog niet zeker of je het beste een bureaustoel volgens de Europese of de Nederlandse normering kunt aanschaffen. Neem dan contact met ons op voor professioneel advies op maat, probeer een stoel uit in de showroom of vraag een vrijblijvende proefplaatsing aan.

Onze ergonomische bureaustoelen met de NPR-1813 normering
 1. SITLIFE Bureaustoel KUMA
  SITLIFE Bureaustoel KUMA
  € 567,49 € 469,00
 2. SITLIFE Bureaustoel PANDORA
  SITLIFE Bureaustoel PANDORA
  € 555,39 € 459,00
 3. SITLIFE Bureaustoel CAPELLA
  SITLIFE Bureaustoel CAPELLA
  € 543,29 € 449,00

Wat biedt aeris, de fabrikant van Swopper, als ergonomische bureaustoel?

Swopper gooit al meer dan twintig jaar hoge ogen op het gebied van gezond werken en dynamisch zitten. Niet vreemd dus dat fabrikant aeris ook een bureaustoel heeft ontwikkeld die is gebaseerd op de beproefde Swopper-technologie: de 3Dee. Door middel van de bekende veer worden de wervelschijven ontlast en de doorbloeding bevordert, terwijl de 3D-mobiliteitsscharnier je continu in beweging houdt. De rugleuning is ontworpen voor een ontspannende houding zonder dat deze mobiliteit in gevaar komt. En natuurlijk zijn de dynamische onderdelen naar eigen gebruik in te stellen.

Toch kom je de 3Dee niet direct tegen als het gaat om ergonomische stoelen. Dit komt voornamelijk doordat de 3Dee niet geleverd kan worden met armleggers: een vereiste voor zowel de EN 1335 en de NPR 1813 normeringen. Of dit belangrijk is hangt vooral af van de gebruiker: sommige mensen zweren bij de flexibiliteit van de 3Dee en nemen de afwezigheid van de armleggers voor lief. Kom daarom een kijkje nemen in onze showroom om te zien of de 3Dee bij jou past!

Bekijk de 3Dee bureaustoel
 1. 3Dee Bureaustoel
  3Dee Bureaustoel
  € 1.010,35 € 835,00